banner kate

Woorden

over leven

links levensverhalen

#WorldStorytellingDay : Welke mythe of legende speelt een rol in jouw leven?

Ter gelegenheid van World Storytelling Day over mythes en legendes op 20 maart: roep ik jou op om jouw mythe of legende te delen op Facebook met bovenstaande hashtag. Vertel er vooral bij wat het verhaal voor jou betekent! Samen maken we er een geweldige, virtuele verhalendag van!

Je kent er vast wel eentje: het monster van Loch Ness, of Medusa met haar slangenhaar uit de Griekse verhalen of de kabouterverhalen die je als kind voorgelezen kreeg? Mythes en legendes zijn met ons verweven en op gedenkwaardige of komische momenten, schieten ze ineens weer door onze gedachten. Welke raakt jou en waarom?

Ter inspiratie een paar ideetjes:

* Onlangs publiceerde ik hier mijn vaders afscheidsbrief over zijn Nooitterugrivier. Een legende die prachtig verbeeldde hoe hij afscheid van het leven nam.

* Ik denk ook aan de buurkat die over mijn schutting liep en wiens schaduw langs het Indonesische godinnetje op mijn gordijn trok. Ik vroeg mij toen af wat heer Tijger aan de godin zou vragen, terwijl ik een biografie van een Javaans-Surinaamse klant zat te redigeren.

Natuurlijk schrijft Woorden over Leven ook mee! Dus deel dit evenement met je vriend(inn)en, tik die hashtag in op 20 maart en laten we er met zijn allen een prachtige verhalendag van maken!

Heer Tijger en de godin gecompr

Schrijfcafé "Heldinnen" op Internationale Vrouwendag: hoofd vol inspiratie

#heldinnen; Artikel Almere Deze Week

Op Internationale Vrouwendag schoven zeven vrouwen aan de keukentafel bij Katja voor haar Schrijfcafé Heldinnen: inspiratie opdoen om een hartverwarmend verhaal te schrijven over hun heldin.

Met koffie, thee en lekkers, wisselden ze uit waarom hun heldin hun hart raakte en over schrijftechnieken waarmee je een lezer in het hart kan raken. Daarna: schrijven, voorlezen, elkaar inspireren, tips geven.

Dat het schrijfcafé een vervolg gaat krijgen, lijkt zeker, want een andere deelneemster viel de eerste bij: "Dit schreeuwt om een vervolg bijeenkomst: ik wil zo graag weten hoe jullie verhalen uiteindelijk gaan worden!"

schrijfcafe heldinnen

 

Cursussen & workshops op maat

Woorden over Leven biedt workshops en cursussen over levensverhalen in vele soorten en maten. Uitgangspunt: waar hebben deelnemers behoefte aan? Maatwerk dus voor families, verenigingen of organisaties die een invulling zoeken voor een evenement of bijeenkomst. Een greep uit het aanbod:Boeiend vertellen: deelnemers oefenen de technieken van het publiek aan je lippen hangen: familieverhaal, zakelijke presentie of sprookje of...

  • Korte Verhalen Schrijven of Levensverhaal schrijven: deelnemers maken zelf een schrijfplan en doen oefeningen die tezamen bouwstenen vormen voor hun verhaal. Inclusief handleiding voor thuis.
  • Levensverhalen creatief voor deelnemers die minder vaardig zijn met woorden(of daar juist té vaardig mee zijn). Dus niet met woorden, maar met vormen, beelden, geluiden, muziek, bewegingen of kleuren leren om te 'vertellen'.
  • Training van vrijwilligers van zorginstellingen en patiëntenverenigingen die met levensverhalen willen werken: herinneringen ophalen, interviewtechniek, beeldend schrijven, gebruik van beeldmateriaal, minder vaardige schrijvers coachen, etc.
  • Een jubilerend leven: Deelnemers schrijven een kort verhaal over een herinnering aan de jubilaris, jarige of over thema. Uiteraard na uitleg over en oefening in schrijftechnieken en met feedback- en verbetermogelijkheid. Resultaten kunnen gebundeld tot gedenkboek.
  • Levensverhalen als gesprek: families, groepen of verenigingen in gesprek over elkaars levensverhalen onder deskundige begeleiding.
  • Inzichtgevend (levensverhaal) schrijven: Geef de beleving van uw leven een nieuwe wending met korte schrijfoefeningen die licht werpen op de verbanden tussen herinneringen, heden en toekomst.
  • Organisatieverhaal: Niets inspireert medewerkers beter dan het levensverhaal van de organisatie: training oprichters tot verteller van het organisatieverhaal (droom, verleden & toekomst), event: presentatie verhaal oprichters & workshop waarin medewerkers het toekomstige organisatieverhalen bouwen, vanuit hun eigen verhaal. Onder leiding van bedrijfskundige & storyteller Katja Urban.
  • Werkwoorden over Leven voor werkenden die uit hun/elkaars levensverhaal willen leren over hun functioneren: schrijven, gesprekken en rollenspelen.

Uw wensen niet (helemaal) verwoord? Vele andere variaties qua inhoud, opbouw en presentatie zijn denkbaar, dus neem contact op voor verkenning van mogelijkheden.

 

Presentaties:

Helend_Levensverhaal_gecompr.zip

Boeiend vertellen & schrijven

Uitgeven in eigen beheer of niet

Van interview naar biografie - deel 2